Iona-retraite aug 2021

Op verhaal komen op Iona

Wij werken samen met de gerenommeerde reisorganisatie Drietour. Bij interesse in deze reis kun je je voorinschrijven (nog vrijblijvend dus) via https://www.drietour.nl/schotland-engeland/op-verhaal-komen-op-iona-2021 Graag opgeven voor 15 juli 2020 ivm reservering (van op Iona schaarse) hotelkamers

Mijn zus Jorna en ik begeleiden in 2021 de Iona-retraite: van maandag 23 augustus tot en met zaterdag 28 augustus. Het Schotse eiland Iona is veel bezongen en beschreven. Dat is niet voor niets. Het is een magische plek op aarde waar de elementen nog vrij spel hebben. Wij nemen je graag mee om deze plek te ervaren met al je zintuigen. Jorna is erfgoedspecialist en eilandkenner. Met haar (kunst)historische achtergrond zal zij je meenemen in de mooiste verhalen. Ik ben psycholoog en geestelijk begeleider. Ik zal de retraite-oefeningen en desgewenst individuele gesprekken verzorgen. Samen nodigen we je uit je onder te dompelen in een pure eilandwereld.

Stel je voor: na een dag reizen door het ruige landschap van Schotland kom je tenslotte met een voetveer aan op Iona. Het water klotst tegen de kade, de wind rukt aan je jas en dan zet je je eerste voet op het eiland. Een kleine wandeling brengt je vervolgens naar het knusse familiehotel Argyll. Bij binnenkomst word je welkom geheten, je trekt je schoenen uit en op kousenvoeten loop je achter de eigenaar aan naar je kamer. Je zet je koffer neer en ademt uit. Je bent er. Een kleine week zul je deze kamer als uitvalsbasis gebruiken om het eiland te verkennen. Je frist je op en wandelt, na een heerlijke (vegetarische) maaltijd, met een kleine lampje in het schemerdonker naar de abdij. Je volgt een kronkelende weg en ziet in de verte de contouren van de abdij opdoemen. Zacht licht valt via de hoge vensters naar buiten. Gezang bereikt je oren. 

Iona is een plek om op verhaal te komen, om bij jezelf te komen, om uit te ademen. Je kunt eindeloos wandelen, stenen zoeken, de mis bijwonen in Iona Abbey, op een bankje of een steen zitten en voor je uit staren, slapen, schrijven, lezen… Dit wordt een week voor jou waarin alles mag maar niets hoeft. Onder de foto lees je over het programma van deze retraite-reis.

De prachtige abdij van Iona met op de achtergrond de Sound of Iona en eiland Mull.

Dag 1 – maandag 23 augustus 2021 – op avontuur

De reis naar Iona. Vanaf Amsterdam met vliegtuig, bus en boot. Tijdens de bustocht vanaf Glasgow Airport beginnen we met een eerste verhaal en reizen in stilte door het prachtige landschap van de Schotse Hooglanden naar Fionnphort op Mull. Vandaar het voetveer naar Iona.  In het hotel hebben we een eerste gezamenlijke bijeenkomst, gevolgd door het diner. Hierna lopen we in stilte naar de abdij voor de avondviering (half uur).

Dag 2 – dinsdag 24 augustus 2021 – kennismaken

Na een goed Engels ontbijt wandelen we naar de abdij voor de ochtendviering (half uur). Bij terugkomst in het hotel maken we kennis met het eiland middels de korte lezing ‘De kaart van Iona’. Vervolgens wandelen we via een makkelijk pad naar de noordkant van het eiland, de North Beach. Dit is een prachtig zandstrand, met woeste rotsen. Blijf hier zolang je wilt, starend over de zee. Lunch is op eigen gelegenheid. ’s Middags kun je bijvoorbeeld de abdij bezoeken, evenals de karakteristieke kloostertuin, het museum, kerkhof en de beroemde Street of the Dead. Er is een audiotour beschikbaar (in het Engels). Aan het einde van de middag komen we samen in het hotel, gevolgd door diner en avondviering.

Dag 3 – woensdag 25 augustus 2021 – Columba

Na het ontbijt wandelen we naar de abdij. Na de ochtendviering komen we bij elkaar voor onder andere een lezing over de Ierse monnik Columba die zo belangrijk is geweest voor Iona. Hierna volgt, voor wie wil, een wandeling in stilte naar Columba’s Bay aan de zuidkant van het eiland. In deze baai kwam Columba in 565 aan land om vervolgens de abdij te stichten. Rotsen, zandstrand, prachtige stenen en een labyrint maken deze plaats heel bijzonder. Echt een plek om een tijdje te mijmeren. De wandeling met daarbij een meditatie duurt een kleine vier uur. Op de terugweg komen we langs de prachtige Bay at the Back of the Ocean. Na terugkomst in het hotel is de verdere middag vrij te besteden. Aan het einde van de dag volgt een samenkomst gevolgd door diner en avondviering.

Dag 4 – donderdag 26 augustus 2021 – naar de top

We beginnen deze dag vroeg om 5.30 met een wandeling naar de top van Dun I, met 101 meter het hoogste punt van Iona. Daar zullen we de zon zien opkomen bij de Well of Eternal Youth, een magische plek waar we een spirituele oefening doen. Daarna wandelen we terug naar het hotel voor het ontbijt en vervolgens de ochtendviering. Lunch en middagprogramma op eigen gelegenheid. In de avond de gezamenlijke bijeenkomst, gevolgd door diner en avondviering.

Dag 5 – vrijdag 27 augustus 2021 – uitdagingen

Ontbijt en ochtendviering. Hierna vertrekken we vanuit het hotel voor een wandeling naar de Hermit’s cell, een verborgen plek waar de monniken van het eiland het gevecht met hun demonen aangingen. Van alle wandelingen is dit de meest uitdagende, op moeilijker begaanbaar terrein, soms zonder duidelijk pad. Aan het einde van de dag komen we weer samen. Voor de laatste keer dineren we gezamenlijk en wonen we de avondviering bij.

Dag 6 – zaterdag 28 augustus 2021 – terugkeer

Na het ontbijt vertrek uit het hotel en terugreis per boot en bus (weer in stilte) en vanaf Glasgow met het vliegtuig naar Amsterdam.

NB programmaonderdelen en –volgorde van deze reis zijn onder voorbehoud, voornamelijk in verband met het weer. Onder de foto lees je meer over onze begeleiding en wat praktische informatie.

Op Iona zijn vele wandelpaden maar vaak ook niet. Dan mag je je eigen weg zoeken, met eerbied voor alles wat groeit en bloeit.

Begeleiding

Wij begeleiden deze reis vanuit drie grote liefdes: de liefde voor het welzijn van mensen, voor verhalen in erfgoed en voor ruige natuur. Elke dag zullen wij een wandeling verzorgen waarin je zelf kunt ervaren waarom Iona een helend eiland genoemd wordt. Meditatie- en schrijfoefeningen worden afgewisseld met verhalen over de rijke geschiedenis van het eiland. Al wandelend, ervarend en luisterend voed je je ziel met schoonheid. Tevens zullen we elke dag zowel naar de ochtend- als avondviering gaan in de abdij. Deze vieringen duren ongeveer een half uur en zijn iedere dag verschillend. Een vast onderdeel is het gezamenlijk zingen uit de liedboeken die aanwezig zijn in de abdij.

Praktisch

De retraite-reis naar Iona is een pelgrimstocht, waarbij loslaten en de tijd nemen centraal staan. Je vliegt van Amsterdam naar Glasgow, waar een touringcar op je wacht die je dwars door de Schotse Hooglanden naar Oban voert. Onderweg wordt de eerste meditatie gedaan. De stilte helpt je om tot jezelf te komen en rust te ervaren. Van Oban vaar je over naar Craignure. Vervolgens met de bus naar Fionnphort. Vandaar vaar je in 10 minuten naar Iona. Het Argyll Hotel ligt op enkele minuten lopen van de haven. Een lange en inspirerende reis door een prachtig landschap.

De reis naar Iona is een reis die je voor jezelf maakt. Het eiland biedt rust en inspiratie op verschillende manieren en niveaus. De ochtend- en avondvieringen in de abdij bieden een fijne structuur. Bedenk dat deze in het Engels zijn. Daarnaast is er een programma dat verdieping en inhoud brengt, gericht op beweging (wandelen en licht lichaamswerk), verhalen, zingeving en meditatie. De wandelingen zijn verschillend van lengte en moeilijkheidsgraad. Wil je een keer een andere invulling aan je dag geven, dan ben je natuurlijk vrij om dat te doen. Want niets moet en alles mag. Belangrijk is dat je in staat bent de 15 minuten van het hotel naar de abdij te kunnen lopen. Er is altijd ruimte voor individuele gesprekken met zowel Maran als Jorna.

Het weer op Iona is veranderlijk. Neem een goede regenjas en -broek mee, evenals waterdichte wandelschoenen. In ieder weertype is het heerlijk struinen over het eiland, is onze ervaring. Het eiland biedt naast mooie natuur diverse winkeltjes, enkele lunchgelegenheden en een kleine Spar supermarkt.

De geschatte kosten zijn plusminus € 1600,- per persoon, op basis van een twee persoonskaper en afhankelijk van de groepsgrootte (met een maximum van 20 deelnemers). Dit bedrag is inclusief onze reisbegeleiding, retourvlucht, boot, bus, hotel, ontbijt en diner en exclusief reis- en annuleringsverzekering, lunches en reiskosten van en naar Schiphol.