Onze natuurlijk weerbaarheid

Dit weekend las ik een mooi artikel in Trouw over hoe Amerikaanse studenten hun eigen weerbaarheid ondermijnen doordat ze weigeren ‘uit het hok van hun eigen gelijk’ te komen. Het interview met advocaat Greg Lukianoff maakt duidelijk dat studenten (maar ik denk dat het breder getrokken kan worden; naar alle mensen, overal in de westerse wereld) niet meer kunnen omgaan met tegenslag en andere meningen, mede veroorzaakt door een opvoeding waarin ouders alles voor hun kinderen bepalen en hen overmatig beschermen. Hij stelt dat jongeren vervolgens in een bubbel van eigen-gelijk opgroeien en de ervaring missen van over de schutting kijken, eventueel fouten maken en op eigen kracht uit een lastige situatie komen.

Eigenlijk best logisch: als weerbaarheid niet getraind wordt (net als bijvoorbeeld een armspier) dan blijft het slap. Greg Lukianoff zegt in het interview: “Wij mensen beschikken over een natuurlijke weerbaarheid. Geconfronteerd met stress, worden we juist sterker en zijn we in staat onszelf aan te passen. Dat is hoe ons lichaam uit zichzelf werkt. Wanneer we onszelf echter blijven vertellen dat we kwetsbaar zijn, wordt het een zelfvervullende voorspelling die zich vertaalt in mentale problemen.”

Ik ben het met hem eens dat wij mensen van nature weerbaar zijn. In mijn praktijk zie ik dat dagelijks: mensen kunnen ongelooflijk veel hebben en herstellen op wonderschone wijze van groot verdriet en diepe wonden. Echter; soms is  het zelfgenezend vermogen ver weggestopt en staan mensen gedurende erg lange tijd onder druk. Dan is zomaar vertrouwen dat het vanzelf overgaat en we er sterker uitkomen, niet langer aan de orde. Dan zijn er andere interventies nodig. In mijn praktijk zorg ik er altijd voor dat de zelfredzaamheid van mijn clienten voorop staat. Zo vergroten we samen de weerbaarheid en vitaliteit.

Lion on Grass

https://www.trouw.nl/democratie/-als-je-iemand-associeert-met-rechts-geef-je-jezelf-toestemming-hem-of-haar-te-negeren-~ac79b1ba/